Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2015.12.31

Álarcok és gének

pszichopata, szociopata- antiszociális személyiségzavar

1.  a pszichopata álarca

 

Első megközelítésre az antiszociális személyiségzavarban szenvedő ember nagyon barátságos, elbűvölő, intelligens, mindig azt mondja és csinálja , amit elvárnak tőle. Általában magas pozíciót tölt be, a céljait mindig eléri, sikeres embernek nevezhető. Ha azomban jobban megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy mindez cask a látszat, és a jólszituáltság maszkja mögött egy teljesen más ember lakozik.

Az antiszociális ember végtelenül önző és egocetrikus, mindent azért tesz, hogy a saját céljait elérje. A mások feletti kontroll megszerzésére bármit hajlandó bevetni, legyen az a személyes kisugárzása, manipuláció, erőszakos viselkedés, szex, vagy megfélemlítés. Az áldozatok sokszor csak késve ismerik fel, hogy az elbűvölő álarc mögött ki is lakozik valójában.

2.  a pszichopata nem érez

 

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy, az ilyen személyiségzavarban szenvedő ember nem érez. Nem érez megbánást bűntudatot, vagy lelkiismeret furdalást a tettei miatt, sokszor elhárítja magáról a felelősséget mondván, az áldozata megérdemelte, amit kapott. Nem érez empátiát, nem tud együtt érezni másokkal, ezért gyakran tapintatlan, lenéző és érzéketlen más emberekkel szemben. A viselkedése sokszor távolságtartó , hideg. Noha mindig tudja mit kell mondani, de a szavai mögött kevés a meggyőződés és a valós érzelem.

 

3.  a pszichopata nem szorong

Másik lejjemzője ennek az mebertípusnak, hogy nem szorong. Mivel csak önös érdekeik vezérlik őket, ezért nem riadnak vissza a hazudozástól, álnévhasználattól, csalástól, mások becsapásától sem. Kölcsönöket vesznek fel, melyeket soha nem fizetnek vissza, a munkahelyüket is igen gyakran váltogatják. Viselkedésük sokszor feszült , felelőtlen, kiszámíthatatlan, alkalmanként a saját magukra veszélyes cselekedetektől sem riadnak vissza. Nem képesek felismerni annak a következményeit, ha bűncselekményen kapják őket, sok esetben visszaesőként kerülnek az igazságszolgáltatás elé.

 

4.  az antiszociális személyiségzavarban szenvedő nem tanul a hibájából

A legnagyobb hibájuk, hogy nem tanulnak a saját tévedéseikből, és tapasztalataikból. Nem látják be, hogy hibáztak, és ennek megfelelően nem is változtatnak korábbi életvitelükön.

 

5.  a pszichopátiáert a gének felelősek

Becslések szerint a népesség 1%-a , azaz minden 100. ember szenved antiszociális személyiségzavarban. A kóros állapot kialakulásáért elsősorban örökletes tényezők tehetők felelőssé, csak kisebb szerep jut a környezeti hatásoknak. Kutatások azt mutatják, hogy az agyi központok közül, az érzelmak kialakulásáért felelős amigdala és a döntéshozatalban , illetve a viselkedés szabályozásában szerepet játszó prefrontális kortex érintett inkább. Agresszív viselkedés esetén az említett központok és a környező struktúrák közti kapcsolat sérülése mutatható ki.

Az antiszociális személyiségzavar jelenpillanatban nem gyógyítható.

Megoldást jelethet a pszichoterápia a társadalomban való beilleszkedés segítésében, de az elért eredmények nem tartósak.

 

 

6.  szociopata és pszichopata

A hétköznapi életben a pszichopata kifejezés mellett a szociopata kifejezés is igen gyakran előfordul. Egyes pszichiáterek szerint a két megnevezés között nincs különbség, ugyanazt az embertípust jelölik, míg mások szerint ezek az antiszociális személyiségzavar két altípusát képviselik. A pszichopatáknak nevezett altípus örökli a betegséget, míg a szociopatákat a körülményeik, az elhanyagoló szülői magatartás, iskolai traumák, a szegénység vagy rossz társaság viszi tévútra. Egy harmadik megközelítés szerint a szociopata az a pszichopata, akinél a törvénnyel és a társadalmi szabályokkal való szembehelyezkedés dominál.

 

Forrás: Dr. Veress Dóra

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.